87-510 Skrwilno
ul. Leśna 11

Gotuj się na zmiany to projekt, który uczy dzieci dobrych nawyków żywieniowych i niemarnowania jedzenia w duchu zero waste. Od pierwszej edycji programu kierujemy się naszą misją – zależy nam na tym, by zmienić naukę dobrych nawyków żywieniowych i odpowiedzialnych wobec planety zachowań w czystą zabawę!
W 15. edycji programu zależy nam na edukowaniu dzieci i młodzieży w czterech obszarach tematycznych:
1/ Niemarnowanie zaczyna się od zrozumienia wartości jedzenia. Ucząc dzieci szacunku do jedzenia przez planowanie posiłków i refleksję, co i kiedy jedzą, kształtujemy podstawy postawy zero waste.
2/ Odróżnianie prawdy od fałszu i zadawanie pytań to sposób na niemarnowanie. Uczymy, że tak jak nie warto marnować jedzenia, tak nie warto „karmić się” fałszywymi treściami.
3/ Dzieci uczą się, że każdy wybór w sklepie to decyzja, która ma wpływ na środowisko. Poznając zasady świadomego kupowania rozwijają kompetencje konsumenckie, które pozwolą ograniczać produkcję śmieci i marnowanie żywności.
4/ Uczymy, że kuchnia to miejsce, gdzie zero waste dzieje się naprawdę – dzieci poznają sposoby na kreatywne podejście do resztek.
Materiały edukacyjne, które stworzyliśmy, powstały z uwzględnieniem podstawowych kierunków realizacji polityki oświatowej w roku szkolnym 2025/2026.






87-510 Skrwilno
ul. Leśna 11